Bela krajina, očarala si nas!

Bela krajina očarala si nas

V nedeljo, 7. 7. 2019, smo pripravili prav posebno doživetje naravne in kulturne dediščine Bele krajine, v okviru animacije in promocije EU projektov. Vremenska napoved je bila sicer zelo klavrna, a vsem tistim, ki nas niste obiskali, je lahko žal. Start kolesarjev je spremljalo močno sonce in že na drugi postojanki so se kolesarji in kolesarke odločili za osvežilen skok v Kolpo. Da o postojankah, kjer so nas vedno čakale dobrote, sploh ne govorimo. Z izletom smo končali na Starem podu v Adlešičih, kjer so bile delavnice vezenja, peke črnomaljskih prest in Preloški muzikanti. Bela krajina, očarala si nas!

Pravijo: »Kjer se odpre svet, je Bela krajina, ki jo objema Kolpa, in so pridni ljudje. Svoja srca nosijo v svojih dlaneh.« Pa še kako res je to! Belokranjski dan smo zastavili tako, da smo skozi izlet in delavnice pokazali, kaj se je na področju Bele krajine uredilo z EU sredstvi. Začetek kolesarskega izleta je bil na Šokčevem dvoru v Žuničih, ki je značilen kmečki dom in je eden izmed zavarovanih kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa. Z veseljem so si ga vsi ogledali in doživeli utrip male domačije s kmečko sobico, dvoriščem, starinskim pohištvom, starimi kmečkimi oblačili in krušno pečjo. Po ogledu ter preizkušnjo koles se je preko 25 kolesarjev in kolesark odpravilo na pot. Kolesarska pot je imela več postankov. Pri Turizmu Benedič Pri mlinu smo si ogledali polnilnice, kupljene v okviru projekta Kolpa e-Bike (Evropski regionalni sklad), ter izvedeli še več zanimivih podatkov. Hkrati pa so nas zelo prijazno pogostili s pogačami, štrudlji in domačim bezgovim sokom. Ker sonce kolesarjem in kolesarkam ni prizanašalo, so se nekateri ohladili v reki Kolpi. Na Bojancih smo si ogledali pravoslavno cerkev, nato pa pot nadaljevali v počitniško vas Krone Kolpa Heaven. Vas se je vzpostavila s pomočjo EU sredstev in sicer preko programa Pokolpje. Izlet smo končali v Adlešičih, Stari pod, kjer so od 13. ure dalje že potekale rokodelske delavnice, peka črnomaljskih prest, pa vezenje z volno. Na ta način smo poskušali čim več obiskovalcev in obiskovalk opogumiti in navdušiti nad naravnimi materiali (lan, volna in konoplja), kateri so bili včasih del belokranjskega vsakdana, danes pa se uporaba le-teh spodbuja preko CLLD projektov (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja). Na stojnicah so se predstavili lokalni podjetniki in podjetnice z naravnimi izdelki, katerih dejavnost podpira Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina. Poleg supanja, odbojke in plavanja, bolj modernih oblik iger in športa, so bile organizirane tudi pastirske igre – nekaj palic, orisano igrišče in razposajeni prijatelji - nič več kot to ni potrebno za igro in smeh. 

Dan smo zaključili z belokranjsko ljudsko glasbo in folklornim izročilom, ki so ga pričarali Preloški muzikanti.

Znova smo dokazali, da smo skupaj močnejši in vsi partnerji pri dogodku (Europe Direct Novo mesto, LAS Dolenjska in Bela krajina, Krajinski park Kolpa, RIC Bela krajina in GTM d.o.o.) se strinjamo, da ga moramo spet kmalu ponoviti.Dogodek je bil delno izveden s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 


Nazaj na: Novice