Jesenska zgodba drobnice v Šokčevem dvoru

Jesenska zgodba drobnice v Šokčevem dvoru

Dogodek »Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru« se je odvil na prvi oktobrski dan. S pomočjo javnih uslužbencev Krajinskega parka Kolpa je v sproščenem vzdušju potekalo druženje in prenos znanj ter dobrih praks povezanih s kulinariko in lokalnimi pridelki. Nepogrešljiva rdeča nit Jesenske zgodbe pa je drobnica, ovčereja in izdelki iz ovčje volne.

V sklopu dogodka se je odvil voden ogled skozi muzej pod vodstvom Borisa Grabrijana in Tončke Jankovič (KP Kolpa). Oba sta izjemna poznavalca kulturne dediščine, rokodelstva, Boris Grabrijan pa je še posebej znan po izjemnem znanju s področja reje drobnice. Vodila sta prikaz domače obrti, še posebej zanimiv pa je bil prikaz rokodelske spretnosti tkanja »od niti do platna«, ki so ga obiskovalci spremljali z navdušenjem. Delavnica tkanja je potekala že tretji dan in je izjemen doprinos k ozaveščanju o pomenu domačega platna, naravnih tkanin, recikliranja in trajnostnega vidika izdelave oblačil. Poleg lanene niti, predstavlja tudi ovčja volna bistveno prednost za izdelavo različnih produktov, ki imajo visoko dodano vrednost, so izjemno kvalitetni in predstavljajo zaključeno zanko krožnega gospodarstva, saj je volna sicer tretirana kot odpadek. S tem inovativnim pristopom lahko ovčjo volno spremenimo v izjemne produkte, ki jih najdete tudi pod okriljem kolektivne blagovne znamke Belokranjsko. Predhodno je seveda sledil praktični prikaz striženja ovac (Bovška pasma), kjer je nastal produkt – volna, ki se ga je obiskovalcem predstavilo kot odlično surovino za izdelavo različnih uporabnih predmetov

Za kulinarične užitke so poskrbeli prijatelji Šokčevega dvora, kjer je bil poudarek na mesnih in sirnih jedeh iz drobnice. Sodelovali so tudi številni drugi ponudniki in mojstri iz različnih delov Slovenije, ki so predstavili svoje prehrambne in obrtne izdelke. Kulinarično obarvan dogodek je bil izveden s pomočjo mobilne prikolice, ki se je izkazala kot dobra prednost za prenos znanj in dobrih praks s področja kulinarike in bo do konca projekta potovala še v Solčavo in na druge dogodke, kjer bo potekala promocija jedi iz mesa in mleka drobnice. Obiskovalci so lahko jedi poskusili ali pa pridobili recepte.


Dogodek Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru se izvaja kot del vsebin projekta Iz Drobnice, katerega cilj je razviti nove produkte in storitve, ki so povezani z rejo drobnice. Projekt sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.


Nina Jankovič

 


Vir fotografij: KP Kolpa, Boris Grabrijan

Prijeto vzdušje in utrinki dogodka v Žuničih:


Nazaj na: Izvajanje projektov