Spoznavanje ptic v Škocjanu

Spoznavanje ptic v Škocjanu

V okviru projekta »Ureditev območja ob Radulji«, podprtega s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je v ponedeljek, 14. marca 2022, v Škocjanu v organizaciji OŠ Frana Metelka Škocjan potekalo izobraževanje "Ptice okoli nas", ki so se ga udeležili učenci OŠ Frana Metelka Škocjan, člani krožka Turistična vzgoja z mentorji OŠ in ostali povabljeni.

V izjemno pester in zanimiv svet ptic nas je doživeto popeljal Aleksander Božič, učitelj na OŠ Frana Metelka Škocjan in obenem tudi aktiven član Dolenjske sekcije DOPPS. Spoznali smo najbolj značilne vrste ptic, ki živijo v našem okolju, njihove značilnosti, zanimivosti, selitvene in prehrambne navade, gnezdenje, ogroženost… Med sprehodom po krožni poti skozi gozd nad šolo, središče Škocjana in novo urejeno območje ob Radulji smo z daljnogledi opazovali ptice, v tišini poslušali njihovo oglašanje, jih pobliže spoznali in jih popisali.

Izvedeli smo, da je na svetu več kot 11.000 vrst ptic, v Sloveniji pa »le« okoli 350. Vse ptice v Sloveniji so zaščitene in jih ni dovoljeno loviti, poškodovati, niti zbirati njihovih peres in drugih delov. Spoznali smo tudi, da je predvsem zaradi posegov človeka v zadnjih stoletjih na svetu izginilo več tisoč vrst ptic in ta trend se žal še nadaljuje, zato je naša skupna naloga, da bolje poskrbimo za naravo in živali ter njihovo ogrožanje in izumiranje preprečimo.

Aktivnosti projekta Ureditev območja ob Radulji se bodo nadaljevale v soboto, 2. aprila, z izobraževanjem Življenje bobrov
Spremljajte koledar dogodkov: https://www.obcina-skocjan.si/dogodki.



Vir: Občina Škocjan, Rok Petančič

Nazaj na: Izvajanje projektov