Jedi semiških babic

Jedi semiških babic

V predprazničnem času, konec decembra 2020, je izšla knjižica z naslovom Jedi semiških babic, ki je nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju«. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v okviru programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020.

Idejni vodja, kot tudi glavna zbirateljica starih in novejših receptov semiških kuharic, je bila predsednica PGD Črešnjevec, gospa Sonja Malnarič. V veliko pomoč ji je bila tudi vodja komisije za članice pri PGD Črešnjevec, gospa Jožica Klemenčič. V uredniškem odboru je sodelovalo kar osem članic, ki so poleg še dodatnih osemnajstih gospodinj, zbrale ogromno gradiva, ki bo pripomoglo k ohranjanju »kuharske dediščine« v tem in tudi širšem okolišu.

Ob izidu knjižice, ki je obogatena in oblikovana s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev, je namen članic tudi širiti praktično znanje med mlajšo generacijo, saj naj bi v prihodnosti v prenovljeni občinski stavbi na Cerovcu oziroma v novi kuhinji stavbe izvajale delavnice izdelave jedi iz brošure Jedi semiških babic.

Zbrani stari recepti vsebujejo sestavine iz domačega kraja, ki so pridelane na naraven način, kar vsemu dodaja edinstven čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.


Vir: Spletna stran Občine Semič 

Povezava do knjižice: JEDI SEMIŠKIH BABICNazaj na: Izvajanje projektov