Turizem v zidanicah – prejemnik prestižne mednarodne nagrade

Foto RC NM

Turizem v zidanicah je eden prvih projektov Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina, ki je bil izveden še v prejšnjem programskem obdobju. Razvijati se je začel pod okriljem Konzorcija zidaniškega turizma in Občine Mirna Peč. S pomočjo sofinanciranja iz sredstev LEADER so bili v programskem obdobju 2007–2013 postavljeni temelji razvoja novega turističnega produkta. Konzorcij trenutno povezuje 45 zidanic.

Konzorcij Turizem v zidanicah beleži v letu 2020 kljub epidemije in ukrepov za zajezitev virusa zelo dobre rezultate. Zidanice so bile letos rekordno zasedene, predvsem zahvaljujoč turističnim bonom. Če so bili v preteklih letih v zidanicah prisotni predvsem tuji gosti (80%) in domači le 20%, je bila letos situacija ravno obratna. Temu primerna je tudi dolžina bivanja.

Turistični produkt Turizem v zidanicah je na letni konferenci ECTN (European Cultural Tourism Network) v konkurenci 15 turističnih produktov iz celotne Evrope prejel prvo nagrado kot destinacija trajnostnega in kulturnega turizma v kategoriji Vinski turizem 2020.

V Konzorciju Turizem v zidanicah so prepričani, da bodo zidanice v naslednjih letih eden najbolj prepoznavnih turističnih produktov Slovenije. Zavedajo pa se tudi, da imajo kljub odličnim ocenam še veliko manevrskega prostora pri izboljšanju, poenotenju in dvigu kvalitete ponudbe zidanic.

Čestitkam Konzorciju turizma v zidanicah se pridružuje tudi ekipa LAS. Uspeh projekta turizma v zidanicah je tudi priznanje programu LEADER, da zna poiskati v okolju prave potenciale in jim tudi s pomočjo EU financiranja pomagati do uspeha. 

 


Povezava do novice: POVEZAVA

Povezava do spletne strani Turizem v zidanicah: POVEZAVA


 


Nazaj na: Novice