VABILO na razstavo rokodelskih izdelkov »ROKE NAM NISO ZASTONJ ZRASLE«

Foto Alenka Stražišar Lamovšek

Od 24. 9. 2018 dalje si lahko v nakupovalnem centru Qlandija Novo mesto ogledate razstavo »ROKE NAM NISO ZASTONJ ZRASLE«, ki predstavlja izdelke rokodelcev na področju Dolenjske in Bele krajine. Nastala je v okviru projekta sodelovanja Zgodbe rok in krajev, ki ga kot partner vseslovenskega projekta sodelovanja LAS za področje Dolenjske in Bele Krajine izvaja Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina (LAS DBK), ki jo vodi Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Razstava je plod popisa rokodelcev ter njihovega znanja in zgodb iz posameznih občin, zato lepo vabljeni k ogledu razstave, ki oživlja in odkriva kulturno dediščino naših krajev.

Rokodelstvo na Slovenskem je ena od dejavnosti, ki je bila v preteklosti prisotna na vsakem domu. Danes je to domena redkih posameznikov, vendar je med njimi tudi nekaj mladih, ki so tradicionalne dejavnosti preoblikovali ali pa ustvarili nove. Vsekakor so pred vami kakovostni izdelki rokodelcev iz našega področja, ki si zaslužijo, da so videni in da lahko vitalno živijo z nami. Izdelki so namreč uporabni, imajo zgodbo in imajo roke, ki so jih ustvarile.

Na razstavi se predstavlja 41 rokodelcev iz Dolenjske in Bele krajine s kakovostnimi izdelki domače in umetnostne obrti. Z razstavo v 12 vitrinah žellimo predstaviti vso pestrost domačega ustvarjanja. Tako je moč videti unikatni nakit zračne niti, ki s svojo izraznostjo nagovarja predvsem moderno in mlado občinstvo, pa tudi izdelke tradicionalnih obrti. Prav tako pa je zanimiv tudi preplet dolenjskih in belokranjskih znanj, ki jih med drugim povezuje tudi skrb za ohranjanje kulturne dediščine in iskanje inovativnih pristopu pri oblikovanju in snovanju izdelkov, ki bodo uporabni tudi v današnjem vsakdanu in za potrebe sodobnega človeka.

Razstava bo na ogled do 1. 10. 2018. Po zaključku razstave v Qlandiji, bo razstava preseljena v Belo krajino, in sicer v dinamično izložbo v centre Črnomlja.

Vabljeni k ogledu.

 

Rokodelci,

če zaradi različnih razlogov nismo mogli priti, vas prosimo, da nas kontaktirate. Z veseljem vas vključimo v projekt. Razstava namreč ne predstavlja konca projekta, pač pa šele začetek prave zgodbe!

Pišite nam na lasdbk@rc-nm.si


VABILO


Projekt »Zgodbe rok in krajev« izvaja LAS Dolenjska in Bela krajina v okviru potrjene Strategije lokalnega razvoja oz. operacij sodelovanja LAS. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.

Nazaj na: Izvajanje projektov