Obisk treh poljskih LAS

Obisk treh poljskih LAS

Konec avgusta so LAS Dolenjska in Bela krajina obiskali predstavniki treh lokalnih akcijskih skupin iz Poljske, in sicer LAG Dpčoma Wieprza in Lesnym Szlakiem, LAG Jagiellońska Przystań in LAG Lepsza Przyszlošć Ziemi Ryckiej. Poljski partnerji so nas obiskali v okviru projekta sodelovanja »Local product – Local brand, cooperation for development and promotion of the locah product«, v katerem LAS Dolenjska in Bela krajina sodeluje kot pridružen partner. Poljski partnerji so si želeli na terenu ogledati primere dobrih praks povezanih s samooskrbo, certificiranjem lokalnih produktov, oblikovanjem blagovne znamke in s promocijo le -te, ki je pogoj za nadaljnje trženje. Približno 40 udeležencev strokovne ekskurzije je v dveh dneh obiskalo vinarja Prusa v Metliki, čebelarsko točko Andreje Stankovič v okolici Šentjerneja, Ekološko kmetijo Kukenberger ter Zavod za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske, pa tudi ostale zanimive turistične točke urejene s pomočjo sofinanciranja iz sredstev CLLD.

Vsi gostitelji so se zelo potrudili, pripravili zanimive prezentacije in tudi degustacijo njihovih izdelkov, tako da so bili poljski partnerji nad vsem videnim navdušeni. Veliko je bilo tudi vprašanj z njihove strani, ki so se nanašala na pridelavo, predelavo, državne spodbude in razvojne programe v kmetijstvu. Namen organizacije strokovne ekskurzije je bil tudi povečati motivacijo udeležencev k razvoju dejavnosti povezanih s proizvodnjo, prodajo in promocijo lokalnih izdelkov na območju njihove regije, kjer delujejo omenjeni trije LASi.

Ponosni smo, da so nas poljske lokalne akcijske skupine, med vsemi evropskimi, prepoznale kot uspešen primer povezovanja lokalnih ponudnikov in si želimo, da jim obisk kmalu vrnemo.
 


 


Nazaj na: Novice