Z lokalno pridelano moko do domačega kruha

Z lokalno pridelano moko do domačega kruha

V gospodinjski učilnici na zavodu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma je v preteklem tednu dišalo po svežem domačem kruhu. Ekipi na Grmu je v več poizkusih uspelo razviti novo recepturo, pri čemer so združili zelišča, domačo pirino moko in mleko. Vse tri surovine so lokalne, od domačih ponudnikov, prepoznanih v projektu »Kooperativno kmetijstvo LAS DBK«. Tako razviti recept so praktično prikazali s peko na delavnic, pečene kruhke pa so poimenovali »novomeški kruhek«.

Da bo med prazničnimi dnevi, ki prihajajo dišalo po kruhu tudi po naših domovih, so nam zaupali recept.

 

 

»NOVOMEŠKI KRUHEK«

Sestavine:

  • 250 g bele moke,
  • 250 g pirine polnozrnate moke,
  • 300 g skute,
  • 2,5dl jogurta,
  • 40 g kvasa,
  • 10 g sladkorja,
  • 10 g soli,
  • 1 dl tople vode,
  • kavna žlička nasekljanega timijana.

 

Postopek:

Pripravimo in natehtamo sestavine.

Pripravimo kvasni nastavek. V posodico nadrobimo kvas, dodamo toplo vodo, sladkor in 1 žlico moke, premešamo in pustimo, da se kvasovke aktivirajo.

V skledi zmešamo obe moki, sol, timijan, dodamo skuto in jogurt ter pripravljen kvasni nastavek. Zamesimo testo. Oblikujemo ga v hlebček. Pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko testo podvoji maso, ga razdelimo na 100 g koščke. Oblikujemo jih v kroglice in polagamo na pekač, tako, da se ne dotikajo. Hlebčke pokrijemo in pustimo, da ponovno vzhajajo. Pred peko jih pomažemo z jajcem in pečemo na 200℃ približno 25 minut.


 


Nazaj na: Izvajanje projektov