Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK

Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK

Za predstavnike občin, vključenih v LAS Dolenjska in Bela krajina, je bila v četrtek, 6. oktobra 2016, organizirana strokovna ekskurzija s primeri dobrih praks povezovanja na podeželju. Namen tovrstnih ogledov praks je spodbuditi k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev (tokrat na področju povezovanja kmetijstva in turizma) na lokalnem nivoju ter povezovanju občin.

Pot je sprva vodila v Tržaško pokrajino v Italijo, natančneje na obrobje Trsta, kjer krajevna zadruga upravlja prostore v bivšem hlevu nad zamejsko vasjo Dolina. Zadruga danes upravlja s prodajnim centrom za promocijo, povezuje okoliške kmete, upravlja z vinogradom, oljčnim nasadom ter čredo konjev. Članica zadruge in ustanovni član sta predstavila zgodbo o zadrugi, ob poslušanju katere je potekala pokušina odlične lokalne dobrote.

V nadaljevanju je sledil ogled sirarne in zgodbe o siru, ki zori v jami. Dario Zidarič, ki s svojo ženo živi na italijanski strani Krasa, je bil sprva živinorejec, mlekar. Priložnost za preusmeritev dejavnosti je zaznal na področju sirarstva, na katerem družini danes zelo uspeva, saj je njihov sir Jamar z inovativno metodo zorenja v jami eden bolj znanih in zaželenih v srednji Evropi. Udeležence ekskurzije je poleg zgodbe še bolj podrobno zanimalo področje trženja in marketinga.

Po domačem kosilu na t.i. »agritourismu«, je bil na vrsti ogled slovenske ribiške vasice Križ pri Trstu, kjer nas je sprejel g. Franco Cossutta, predsednik Kulturnega društva Ribiški muzej Tržaškega primorja, ki bi lahko upravičeno imel naziv »enciklopedija slovenske pomorske zgodovine«. Gospod je udeležence popeljal skozi Ribiški muzej in z magično pripovedjo predstavil projekt postavitve muzeja, zbirke in njene vsebine.

Po premiku na slovenski del Krasa, v vas Kal, je ob koncu dneva sledil še ogled obnovljene stavbne dediščine na Šobčevi domačiji (nekdaj furmanske postojanke) in predstavitev uspešne zgodbe o skupni turistični blagovni znamki Zeleni kras, ki združuje ponudnike dveh LAS območij, oz. šestih občin.


Nazaj na: Novice