Odlični rezultati projekta »HIŠA DRUŽENJA IN DOBROT DOLENJSKE«

Odlični rezultati projekta HIŠA DRUŽENJA IN DOBROT DOLENJSKE

Projekt »Hiša Druženja in Dobrot Dolenjske« (akronim: »Hiša Druženja«) je trajal 36 mesecev, in sicer od 25. maja 2018 do 25. maja 2021. Glavni cilj projekta je bil izkoristiti potencial okolja za razvoj novih turističnih produktov, kar nam je tudi ob podpori lokalnega okolja, tudi uspelo. 

Gostilna Javornik je skupaj s projektnimi partnerji: Društvo Vinogradnikov Šentrupert, Brcar Bojan, Občino Šentrupert in Zavodom za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske Doline pridobila nepovratna sredstva iz podukrepa Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost – CLLD iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 94.388,08 €. Vse aktivnosti smo skupaj s partnerji uspešno pripeljali do konca in jih v nadaljevanju navajamo.

V prvi fazi projekta smo uredili staro gospodarsko poslopje v večnamenski prostor za medgeneracijsko druženje, izvedbo delavnic in predstavitev ter različnih dogodkov povezanih s kulinariko in dediščino. V prostoru smo uredili tudi razstavni prostor za Društvo Vinogradnikov Šentrupert in njihova vina ter kulinarične izdelke združene pod blagovno znamko Dobrote Dolenjske.

V marcu 2020 smo v Hiši Druženja izvedli prvi dogodek - Degustacijo in ocenjevanje vin, ki jo je organiziralo Društvo Vinogradnikov Šentrupert.

V projektu smo zasnovali izvedbo različnih delavnic in predstavitev, ki smo jih zaradi razglašene epidemije posneli in na ta način bodo ostale v trajnem zapisu za prihodnje dogodke in delavnice.

Delavnica otroške igre nekoč predstavlja igre, kot so se jih igrali naši dedki in babice in nam tudi predstavi osnovna pravila teh iger. V novejši čas pa nas popelje delavnica izdelave fotografij na les. Gre za posebno tehniko, s pomočjo katere lahko prenesemo fotografijo na leseno podlago. Delavnica stare gostilniške igre nas popelje v čas brez telefonov, interneta ter televizije. Igre, ki so jih nekoč poznali v vsaki gostilni, spoznamo skozi posnete prizore iger. Spoznamo tudi, da so se gostilničarji že od vseh začetkov morali ukvarjati tudi z zabavo svojih gostov. Skozi razstavo Gostilniška obrt v Mirnski dolini, podrobneje spoznamo gostilniško obrt v tej dolini.

V okviru projekta smo izdali tri zloženke in sicer Gostilniška obrt v Mirnski dolini, Stare gostilniške igre ter zloženko o projektu samem – Hiša druženja se predstavi.

Eden izmed novih produktov, ki smo jih v okviru projekta razvili je kuharska delavnica za pripravo jedi iz krušne peči, kjer spoznate osnove priprave krušne peči za peko ter pripravo jedi v njej. Udeleženci delavnice dobijo tudi knjižico z recepti, ki smo jo ravno tako pripravili v okviru projekta.

S kolesom po dolini je naziv drugega produkta, ki smo ga razvili v okviru projekta. Obiskovalce Mirnske doline popelje na odkrivanje znamenitosti s kolesom. Na voljo so tri tematske poti in sicer: Sejmarska pot, ki vodi obiskovalce po poteh nekdanjih sejmov v dlini, Zgodba o Mokronožcih, ki bo gotovo pritegnila najmlajše s svojimi pravljičnimi bitji in za konec še malo bolj avanturistična pot – S kolesa še malo na Trim Stezo in na Ranč Aladin. . Poti so namenjene kolesarjem različnih starosti in kondicijske pripravljenosti, ture pa si lahko naložijo tudi preko aplikacije bikemap.

Od kmeta do kmeta je naziv tretjega produkta, ki smo ga razvili v okviru projekta Hiša druženja in dobrot Dolenjske. Gre za predlog izletov, kjer obiskovalci spoznavajo lokalne pridelovalce hrane in pijače. Na ta način poskušamo mladim približati proces pridelave zdrave hrane. Pripravili smo seznam lokalnih pridelovalcev hrane, ki služi kot pomoč pri planiranju obiskov le-teh.

S konjem po Šentrupertu in okolici pa je četrti produkt, kjer obiskovalci spoznavajo dolino in ljudi na nekoliko drugačen način, v sedlu.

Gostilna Javornik kot nosilec projekta, je tesno povezana s kulinariko ter dediščino, saj naše jedi prihajajo iz krušne peči, kjer so tudi včasih naše babice pripravljale hrano. V okviru projekta smo poleg knjižice Jedi iz Krušne peči izvedli in posneli tudi predavanje dr. Bogataja na temo kulinarika in dediščina.

Učinki projekta so naslednji:

  • Urejen večnamenski objekt Hiša druženja je nov kvaliteten prostor za druženje različnih generacij, prenos znanj in izkušenj, izvedbo dogodkov in delavnic.
  • Poudarek projekta so izobraževalne vsebine povezane s kulinariko in dediščino, kar smo zagotovili s kuharsko delavnico za pripravo jedi iz krušne peči, knjižico receptov za pripravo le-teh ter predavanjem dr. Bogataja, ki smo ga posneli in je tako na voljo obiskovalcem Hiše Druženja.
  • Novi turistični produkti, ki so nastali v okviru projekta, bodo popestrili ponudbo Mirnske doline in omogočili obiskovalcem drugačne načine odkrivanja le-te. S Hišo Druženja in oblikovano ponudbo imajo tako domačini kot turisti nov razlog za obisk Mirnske doline.

Rezultati:

- Delavnice Gostilniške igre, Stare otroške igre, Foto na les, Igra Špana: Youtube kanal  

- Turistični produkti: Jahanje, Kuharska delavnica, Od kmeta do kmeta, S kolesom naokrog  

- Knjiga: Jedi iz krušne peči

- Spletna stran: https://www.javornik.com


Gostilna Javornik, vodilni partner

Nazaj na: Izvajanje projektov