Vršičkanje konoplje v okviru projekta volna, lan, konoplja

Foto Margita Adamič

V okviru projekta Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine (volna, lan, konoplja) je v soboto, 15. 9. 2018, potekalo rezanje konoplnjih vršičkov; ročno in strojno. Projekt, ki se bo zaključil septembra prihodnje leto, sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Nosilec projekta je zadruga Suplimi.

Na skoraj hektar veliki njivi družine Absec v belokranjski vasici Krupa (občina Semič) so v soboto rezali konopljine vršičke. Skupina prostovoljcev se je v okviru Eko društva Krupa ročno lotila vršičkanja konoplje, hkrati pa so člani zadruge Suplimi, zadruge za pridelavo in predelavo ekološke konoplje, ta dan prvič preizkusili strojno žetje vrhov s posebej zato dodelanim traktorskim priključkom.

S projektom želijo Belokranjci povečati samooskrbo z ovčjo volno, lanom in industrijsko konopljo. Doslej so že nabavili nekatera nova orodja, s katerimi bodo olajšali pridelavo in predelavo surovin, poleg prikazov, kakršnega so med drugim pripravili v soboto, pa načrtujejo še celo vrsto izobraževalnih dogodkov. Ti naj bi prebivalce spodbudili k uporabi volne, lana in konoplje ter izdelkov iz njih, pa tudi k oživitvi tradicionalnih dejavnosti, torej k pridelavi, reji in predelavi bodisi za tržne namene ali zgolj za domačo oskrbo. V okviru projekta bodo izdelali tudi prototipe izdelkov iz ovčje volne, lana in industrijske konoplje.

V projektu poleg zadruge Suplimi in družinskega podjetja Mirabilis sodelujejo še Krajinski park Kolpa, Eko društvo Krupa in društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti RIM LAN.


Vir: Dolenjski list 
Foto:  B. D. G.


 


Nazaj na: Izvajanje projektov