Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK po Beli krajini

Izvedena strokovna ekskurzija LAS DBK po Beli krajini

LAS Dolenjska in Bela krajina za svoje člane vsako leto organizira strokovno ekskurzijo, razen v letu 2020, ko nam razmere tovrstnega povezovanja niso dopuščale. Tokrat smo se odpravili na ogled dobrih praks povezovanja kar na naše območje, saj je bila že večkrat dana ponudba, da si ogledamo izvedene CLLD projekte na domačem terenu. Namen tovrstnih ogledov praks je spodbuditi k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev na lokalnem nivoju ter povezovanju sektorjev pri izvedbi projektov.

V četrtek, 1. 7. 2021, se je tako 23 udeležncev v zgodnjih jutranjih urah odpravilo na pot, ki nas je sprva vodila do Hiše dobrot Bele krajine v centru Metlike, kjer so nas postregli z odličnim lokalnim zajtrkom. Nekdanjo »Humljanovo trgovino« je Občina Metlika kot nosilni partner projekta (sredstva ESRR), preuredila v prostor za promocijo in prodajo lokalnih proizvodov. Spodnji del hiše je namenjen promociji in trženju lokalnih pridelkov in izdelkov, kjer so na enem mestu zbrani in predstavljeni produkti lokalnih ponudnikov. V Hiši dobrot so gostom na voljo tudi različna doživetja (paketi), udeležba na delavnicah, darilni program itd. 

Sledila je predstavitev dveh projektov Krajinskega parka Lahinja z ogledom Info centra ter sprehodom do opazovalnice in podesta. Park Lahinja je eden manjših parkov v slovenskem merilu, saj obsega 2,6 km2. Njegova glavna značilnost pa je izrazit kontrast med krasom in večjimi območji stalne ali občasne prisotnosti vode. Krajinski park Lahinja se nahaja v osrčju Bele krajine in je dostopen za vse obiskovalce. Ti lahko znotraj parka po pohodnih in označenih poteh raziskujejo številne naravne vrednote, naravne rezervate, meandre reke Lahinje in Nerajčice, kraške izvire in studence, hipotermalne izvire, ponorne jame in bogato arhitekturno dediščino. Park je v zadnjih treh letih nadgradil ogromno vsebine tudi s pomočjo dveh CLLD projektov Interpretacija naravne in kulturne dediščine v Krajinskem parku Lahinja in Vzpostavitev in interpretacija učne poti Nerajski lugi (oba EKSRP).

Po odličnem belokranjskem kosilu v gostišču Müller, smo se odpravili v Info center Črna človeška ribica, ki je urejen je ob izviru Jelševnik na domačiji Zupančič. Tu se v bruhalnikih v času nočnega prehranjevanja redno pojavlja črna človeška ribica. Obiskovalcem je na terasi objekta na voljo interaktivna predstavitev črne človeške ribice, habitata in njene ogroženost ter sprehod po mostovžu okoli izvira Jelševnik do opazovalnega šotora, v katerem lahko s pomočjo IR tehnologije opazujemo črno človeško ribico v naravi. 

Na zadnjo predstavitev smo odšli na Gače (Smučarski center Gače), ki so priljubljena izletniška točka ljubiteljev narave, hkrati tudi edini smučarski center na Dolenjske, ki pozimi ponujajo prijetno smuko, preko celega leta vsako let več različnih aktivnosti (samostojno ali vodene ture z e-kolesi, kulinarični dogodki, razgibano pohodništvo v naravi Kočevskega roga, spoznavanje dediščine Kočevarjev itd.). V okviru dveh CLLD projektov (Vrnimo Gače otrokom in Vrh Gač za vse) so Gače d.o.o. skupaj s partnerji investirali v nakup snežnih topov ter obnovo sedežnice in organizirali večje število dogodkov za ranljive ciljne skupine. Ob koncu dneva pa so nam postregli z obilno "gaško dilco". 

Vsi ogledani primeri izvedenih projektov so dobre prakse, ki so trajnostno naravnani in z možnostjo nadgradnje ter konkretnega povezovanja znotarj ter širom regije.


 


Nazaj na: Novice